Äkillinen korvatulehdus vesipedon riesa

11.7.2011

Äkillinen korvakipu pilaa monen koululaisen kesälomapäiviä. Kivulias korvakäytävätulehdus iskee useimmiten kesäkuumalla useiden päivien vedessä melskaamisen jälkeen.

Tuoreen Duodecim-lehden mukaan bakteeritulehdus vaivaa eniten kouluikäisiä lapsia. Kosteus ja lämpö edistävät tämän surffarin korvana tai trooppisena korvana tunnetun tulehduksen syntyä.

Uimista ja kylpylöissä pulikoimista ei tarvitse kuitenkaan jättää väliin korvakäytävätulehduksen pelossa. Erikoislääkäri Karin Blomgren toteaa artikkelissaan, että korvakäytävän ehjä ja kuiva iho on hyvä suojata ennaltaehkäisevästi.

Uimareissulla korvat voi suojata korvatulpilla, ja korvat voi uinnin jälkeen kuivata vaikka föönillä. Apteekista saa ostaa itsehoitovalmisteena myytävää isopropyylialkoholia sisältävää korvasuihketta tai lääkäri voi kirjoittaa reseptillä tippoja ja suihketta korvakäytävien kuivaamiseen ja desinfiointiin.

Yli-innokas korvakäytävän puhdistaminen vanupuikolla on tavallinen syy tulehdukseen. Korvakäytävien kaivelu vanupuikoilla pitäisi Blomgrenin mukaan lopettaa ehdottomasti.

– Toisin kuin potilaat yleensä ajattelevat, korvakäytävän ihon erittämä vaikku ei ole jätettä tai likaa, vaan ohuen ihon tarpeellinen suojavaippa, Blomgren kirjoittaa. Hän työskentelee Helsingin yliopistollisen keskussairaalan korvaklinikalla.

Korvakäytävätulehdusta edesauttavat myös korviin jäävä vesi ja saippuavesi ja jotkut ihosairaudet. Diabeteskin altistaa tulehduksille.

Kiusallinen tauti helpottuu muutamassa päivässä kipulääkkeen ja antibioottikorvatippojen avulla. Blomgren toteaa Duodecimissa, että tämä tulehdus paranee yleensä ilman suun kautta otettavia antibioottikuureja. (STT/MS)