Apteekkari vastaa

16.10.2014 Onko vanhentunut lääke turvallinen?
Olen saanut kolme kysymystä vanhentuneiden lääkkeiden käytöstä: >>1. Otin Nuvaringin ehkäisyrenkaan käyttöön 23.02., vaikka pakkauksessa luki: ”otettava käyttöön viimeistään 22.02”. Tiedän etten tämän renkaan aikana tule olemaan sukupuoliyhteydessä, vaan rengas on tällä hetkellä vain menkkojen helpottamiseksi. Voiko tästä olla haittaa? Vaikuttaako seuraavan renkaan ehkäisytehoon? >>2. Sain epäsäännöllisiin kuukautisiin Yasmin e-pillereitä. Kuukautiseni tasaantuivat, ja lopetin lääkkeiden käytön. Nyt stressi sai kuukautiset sekaisin ja vuotoa riitti. Löysin puoli vuotta sitten vanhentuneet pillerit ja aloin syödä niitä. Vuoto vain jatkuu ja lääkäri on tilattu. Haluaisin silti tietää, onko vaaraa syödä pillereitä lääkäriin menoon asti. >>3. Voinko käyttää loppuun helmikuussa 2014 vanhentuneen Flixotide Discus -inhalaattorin, kun annoksia on jäljellä 39? Lue vastaus »

7.10.2014 Aiheuttaako lääke ripulia?
Käytän Deprakine-lääkettä 900 mg iltaisin. Aiheuttaako se ripulia? Lue vastaus »

25.9.2014 Kuka on lapsi?
Useissa lääkkeissä on maininta ”ei lapsille”. Mikä on lääkkeiden antamisessa lapsen määritelmä? Onko se 12 vuotta? Voiko esimerkiksi 17-vuotias ottaa lääkeannokset kuten aikuinen? Lue vastaus »

22.7.2014 Mahalle sopiva kipulääke?
Otan Burana 600 mg:aa pari kertaa viikossa. Aiheuttaako se mahalle jotain? Mikä olisi vastaava? Lue vastaus »

15.7.2014 Voiko ehkäisytabletteja ja omega-3:a ottaa yhtä aikaa?
Olen alkanut käyttää Yasmin-ehkäisypillereitä ja nyt mietin, että uskallanko samaan aikaan käyttää Möllerin Omega3-kapseleita vai heikentääkö se mahdollisesti ehkäisypillereiden tehoa? Lue vastaus »

6.7.2014 Mikä avuksi liikahikoiluun?
Olen 14-vuotias tyttö ja kärsin liikahikoilusta. Haluaisin mahdollisimman nopeasti eroon vaivasta. Minun pitää vaihtaa paita kolme kertaa päivässä, jotta ei näkyisi kauheat hikiläntit. On myös noloa, kun olen kaverilla, niin koko paita on märkänä. Lue vastaus »

1.7.2014 Onko kyseessä sama lääke?
Onko Lipitor 10 mg:ssa ja Atorvastatin 10 mg:ssa sama vaikuttava lääkeaine? Lue vastaus »

24.6.2014 Onko lapsen migreenilääkitys turvallinen?
Kymmenvuotiaalla pojallamme on todettu migreeni. Migreenijaksoja on ollut melko usein, ja ne kestävät monta päivää. Nyt on hoidoksi saatu estolääkitys Emconcor, Buranaa, Panadolia sekä Imigran nenäsuihke. Ovatko nämä valmisteet (etenkin Emconcor ja Imigran) turvallisia lapselle pitkäaikaisessa käytössä? Voiko näiden kanssa ottaa esimerkiksi monivitamiinivalmisteita ja kalaöljykapseleita? Voiko luontaistuote Serrapeptaasia ottaa noiden lääkkeiden kanssa? Jotkut ovat saaneet sillä migreenioireita helpottumaan. Lue vastaus »

9.6.2014 Mikä avuksi korvakipuun lentomatkalla?
Olen lähdössä lentomatkalle nuhaisena, yskäisenä ja muutenkin tukkoisena. Vaikuttavatko nämä tekijät siihen, että korvat kipeytyvät herkemmin? Mikä apuun? Auttaisiko, jos avaisin nenäni vaikka Otrivin comp:lla ennen lentoa? Ja haittaako, että käytän sitä, vaikka olen 16-vuotias ja lääkettä suositellaan vain yli 18-vuotiaille? Lue vastaus »

2.6.2014 Vaihtoehto vahvalle kipulääkkeelle?
Onko Tramal Retard 100 mg:lle korvaavaa lääkettä? Tämä aiheuttaa erittäin runsasta hikoilua. Panacod aiheuttaa etovan olon, jopa oksennustarpeen. Lue vastaus »

16.4.2014 Mikä on Propralin enimmäisannos?
Minulle määrättiin Propral 40 mg paniikkikohtauksiin, ohjeella 1 tabletti päivässä ja ½ tarvittaessa. Kuinka monta puolikasta tablettia voin maksimissaan ottaa? Mikä määritellään yliannostukseksi/liian suureksi annokseksi? Yritin tätä kysyä, mutta apteekkari vastasi, että niitä ei voi ottaa liikaa. Lue vastaus »

10.4.2014 Uusi annos antibioottia?
Noin 7 kuukauden ikäinen vauva pulautti muutama minuutti antibiootin annon jälkeen. Pitäisikö annos antaa uudestaan? Kyseessä on nyt muutaman päivän ajan käytössä ollut Amorion-mikstuura korvatulehdukseen. Lue vastaus »

3.4.2014 Maitohappobakteeria intiimialueen hoitoon?
Kysyisin, voiko käyttää säännöllisesti Femiflor-maitohappobakteerivalmistetta yksi kapseli päivässä suun kautta? Lisäksi käytän Vagifem 10 mikrog emätinpuikkoja kaksi kertaa viikossa sekä 2 dl karpalomehua kaksi kertaa päivässä. Olen 55-vuotias ja vaihdevuosi-iän tuomissa vaivoissa saanut näillä helpotusta. Lue vastaus »

28.3.2014 Alkoholia diabeteslääkkeen kanssa?
Muutama päivä sitten minulla todettiin tyypin 2 diabetes ja aloitin Diformin retard -lääkityksen. Miten lääkkeen kanssa olisi parasta toimia kuntolomaviikolla, jossa tulee otettua jonkin verran alkoholia iltaisin? Lue vastaus »

19.3.2014 Vaikuttaako hiivatulehdus seksitautitestiin?
Ovatko sukupuolitautitestien tulokset luotettavia, jos samaan aikaan on hiivatulehdus, kun testin tekee? Lue vastaus »

12.3.2014 Onko vanhuksella liikaa lääkkeitä?
Isälläni, 83 v., on yli kymmenen lääkettä, sydänsairauksia ja eturauhassyöpä. Nyt hänelle on määrätty uutta unilääkettä, mielialalääkkeitä ja vahva kipulaastari. Hän on kolmen kuukauden aikana muuttunut sekavaksi, kaatuilevaksi ja henkeä ahdistaa. Jalkaterät ovat olleet kuukauden ajan todella turvonneet. Voisiko se johtua lääkkeistä? Mitä tehdään? Huolestuttaa. Lue vastaus »

28.2.2014 Voiko vanhentunutta lääkettä käyttää?
D3-vitamiinipurkissani on viimeinen käyttöpäivä 09 2013. Onko vitamiini jo täysin haihtunut pilleristä vai ottaisinko yhden pillerin sijaan kaksi? Onko kalanmaksaöljy parempi D-vitamiinin lähde kuin kemiallinen pilleri? Lue vastaus »

27.1.2014 Muurahaisten munat
Viime sodan julistamisen aikaan keräsimme muurahaisten munia. Maahan levitettiin kangas, jonka reunoille aseteltiin havuja. Sitten siihen lapioitiin muurahaispesä, ja muurahaiset veivät munat turvaan havujen alle, josta ne sitten kerättiin. Munat myytiin apteekkiin. Minua on jäänyt vaivaamaan, mitä muurahaisten munilla tehtiin. Lue vastaus »

20.1.2014 Avattu parafiiniöljypullo
Hei, miten parafiiniöljypullo säilyy avattuna? Se on apteekista ostettu. Lue vastaus »

16.1.2014 Perusvoidetta ilman parabeeneja
Sain lääkärin määräyksellä Aqualan Duo -voidetta kuivaan ja kutisevaan talvi-ihoon. Nyt kuitenkin huomasin, että tuote sisältää parabeeneja, joita ei suositella käytettäväksi. Olisiko muuta vastaavaa (melko rasvaista) tuotetta? Lue vastaus »

9.1.2014 Koiran madottaminen
Olen aina antanut pikku koiralleni Canex-matokuurin syksyisin. Koirapuistossa sitä kuitenkin pidettiin liian mietona. Mitä mieltä olette? Pitäisikö käyttää jotain vahvempaa? Lue vastaus »

2.1.2014 Burana ja mahahaava
Voiko Burana 600 mg:n syöminen kuuriluontoisesti (kun sitä syö kolmen päivän ajan, neljä kertaa päivässä) aiheuttaa vatsahaavan? Lue vastaus »

27.12.2013 Vastamyrkky käärmeen puremaan
Voiko apteekin kautta tilata käärmeen puremaan vastamyrkkylääkettä, jota myydään ulkomailla? Lue vastaus »

18.12.2013 Alli ja ehkäisytabletit
Heippa, vaikuttaako Alli-laihdutuslääke ehkäisypillerien tehoon? Syön Yasmin-ehkäisypillereitä. Lue vastaus »

12.12.2013 Ehkäisytablettien yhteisvaikutukset närästyslääkkeen kanssa
Aloin syödä Somac-närästyslääkettä kuuriluontoisesti, ja unohdin kysyä apteekissa sen ja ehkäisypillereiden yhteisvaikutuksesta. Syön Gestinyl-nimistä ehkäisyvalmistetta. Voiko sen teho vähentyä Somacin takia? Olen ottanut molemmat lääkkeet samaan aikaan aamulla tyhjään vatsaan. Lue vastaus »

5.12.2013 C-vitamiiniannos
Minkä takia on 500 mg:n C-vitamiinituotteita, jos päiväsuositus on 70 mg vuorokaudessa? Voiko kyseistä 500 mg tablettia pilkkoa pienemmäksi? Lue vastaus »

4.11.2013 Lääkeaineallergiat
Minulla on todettu ainakin voimakkaat basitrasiini- ja neomysiinisulfaatti-allergiat. Olen antanut testitulokset lääkärille. Nyt olen saanut särkylääkkeenä käytetystä Lyricasta käsiini rakkulatyyppistä ihottumaa. Lääkäri kehotti vain lopettamaan käytön. Lääkevalmistaja ei ota kantaa. Miten voisin tietää etukäteen, mitä kaikkia lääkkeitä pitäisi välttää? Lue vastaus »

28.10.2013 Nivustaipeen ihottuma
Vanha vaippoja käyttävä äitini saa nivusalueen iholle kutiavaa ihottumaa, jossa taipeen iho rikkoutuu. Mitä tehdä, kun Bepanthen tuntuu vain pahentavan asioita? Lue vastaus »

21.10.2013 Voiko vanhentuneita lääkkeitä käyttää?
1) Minulta löytyy atooppisen ihon hoitoon tarkoitettuja jo vanhaksi menneitä lääkerasvoja. Viimeiseksi käyttöpäiväksi on merkitty 02/2012 tai 2011. Voiko näitä rasvoja enää käyttää? 2) Mistä näen milloin Alli-lääkkeeni on mennyt vanhaksi? Ostin sen joulukuussa 2011. Lue vastaus »

14.10.2013 Deodorantin valinnassakin tarvitaan tietoa
1) Minulta on poistettu syövän takia toinen rinta ja kaikki kainalon imusolmukkeet. Ankarat vaihdevuosioireet hikoiluineen alkoivat antiestrogeenihoidon myötä. Deodorantin pitäisi kuulemma olla alumiinitonta, mutta onko sellaista apteekin valikoimissa? 2) Voiko Tosi kuiva -antiperspirantti olla vaarallista joka yö käytettynä? Käsien hikoiluun se tehoaa tyydyttävästi vain, jos käytän sitä joka yö. En ole saanut muusta hoitokeinosta apua vaivaan. Lue vastaus »

7.10.2013 Miten toimia, jos apteekissa tehdään virhe?
Miten voi olla, että minulle annettiin apteekista toisen henkilön lääkkeet? Kuka on vastuussa tapahtuneesta, ja mihin asiakas voi tehdä ilmoituksen asiasta? Lue vastaus »

30.9.2013 Ongelmana reseptimerkinnät
Mitä tarkoittaa lääkemerkintä 2+1+2? Lue vastaus »

20.9.2013 A-vitamiini ja kohonneet maksa-arvot
Työterveystarkastuksessa selvisi, että maksa-arvoni olivat yllättäen koholla. Lääkäri otti puheeksi alkoholin juomisen. Mutta en juo kuin satunnaisesti, ehkä lasin viiniä ruuan kanssa. Entäs käytössä olevat lääkkeet? En käytä kuin kolesterolipillerin iltaisin ja kalanmaksaöljyä pari ruokalusikallista. Onko se edes lääke vai elintarvike? Ollessani apteekissa ostamassa uutta Mölleriä, kerroin maksa-arvoistani tutulle farmaseutille. Hän epäili, että saan liikaa A-vitamiinia, ja se taas nostaa maksa-arvoja. Voiko tämä olla mahdollista? Lue vastaus »

9.7.2013 Amorion ei sovi lansopratsolin kanssa
Sain antibioottikuurin Amorion 750 mg tabletti aamuin illoin viikon ajan. Nyt huomasin, että pakkaussetelissä lukee, että sitä ei saa käyttää yhtä aikaa lansopratsolin kanssa. Mutta minähän käytän lansopratsolia joka päivä. Närästykseni on niin paha, että en voi olla ilman. Mitä tapahtuu, jos vain käytän molempia? Lue vastaus »

28.6.2013 Miksi lääkettäni ei myyty?
Tekikö apteekki oikein, kun ei myynyt minulle lääkettä, jota käytän joka päivä 6 tabl/vrk? Minulla oli jäljellä noin 20 tablettia ja olen käyttänyt kyseistä lääkettä jo vuosia. Olisin saanut ostaa sitä seuraavana päivänä, mutta minulla oli työpäivä, joten en olisi ehtinyt apteekkiin. Kummastuttaa ja pelottaa mennä hakemaan reseptilääkkeitä apteekista, vaikka olen reilusti yli 50-vuotias. Lue vastaus »

21.6.2013 Suupielet rakoilevat
Suupielet vähän rakoilee, vaikka syömme vain ruisleipää ja päälle vihreän korkin Multitabsia. Johtunee jostakin lääkkeestä. Tarvitaanko jokin B-vitamiinin lisälähde? Vai olisiko jokin muu konsti? Lue vastaus »

13.6.2013 Compeedin käyttöohje
Pitäisikö Compeed vaihtaa kolme kertaa päivässä vai antaa olla pidempään paikallaan? Kinaillaan tässä kaverin kanssa, kun vuotavaa haavaa on käsketty suihkuttaa kolme kertaa päivässä. Lue vastaus »

4.6.2013 Aurinkovoidetta vai ei?
Olen mennyt jo ihan sekaisin kaikista D-vitamiiniuutisista. En enää tiedä, pitäisikö 4- ja 6-vuotiaille pojillemme käyttää auringonsuojavoidetta ihosyöpien ehkäisyn takia, vai olisiko parempi ottaa aurinkoa ilman suojaa D-vitamiinin saannin takia? Lue vastaus »

23.5.2013 Nyt riittää nuhasumutteista varoittelu
Joka ikinen kerta, kun ostan Otrivinia, varoitetaan liian pitkästä käyttöajasta. Lopettakaa – käytän Otrivinia niin kauan ja niin säännöllisesti kuin haluan. Lue vastaus »

10.4.2013 Enemmän itsehoitolääkkeitä
Suomessa on toisinaan heikosti tarjolla itsehoitolääkkeitä muihin maihin verrattuna, eikä aina saa vastaavaa tuotetta edes reseptillä. Esimerkkinä Amerikassa käytetty Calmoseptine-sinkkivoide, jossa on seassa mentholia. Onneksi ystävämme tuovat sitä tarpeen mukaan. Samoin jäin kaipaamaan intiimialueelle tarkoitettuja puuduttavia kosteita lappuja, joita sain synnytyksen jälkeen. Kumpikaan tuote ei ole vaarallinen, ja väärinkäytön mahdollisuus on minimaalinen. Voiko asiaa jotenkin edistää ottamalla yhteyttä johonkin toimittavaan tahoon? Lue vastaus »

3.4.2013 Nuvaring-ehkäisyrengas ja Thyroxin
Hei! Sain juuri kilpirauhasen vajaatoimintaan Thyroxin 0,1mg -tabletit. Käytän myös Nuvaring-ehkäisyrengasta, ja huomasin, että Thyroxinin pakkausselosteessa mainitaan, että estrogeenia sisältävillä ehkäisyvalmisteilla ja Thyroxinilla voi olla yhteisvaikutuksia. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Heikentyykö Nuvaringin ehkäisyteho, ja mitä pitäisi tehdä? En missään tapauksessa halua ottaa pienintäkään raskaaksi tulemisen riskiä. Lue vastaus »

27.3.2013 Lääkkeiden samanhintaisuus
Ovatko lääkkeet (varsinkin reseptilääkkeet) samanhintaiset jokaisessa apteekissa, vai saavatko apteekit hinnoitella lääkkeitä itse? Lue vastaus »

21.3.2013 Annostusohje 2×2
Meillä on ollut koulussa lääkelaskennassa kahdenlaista mielipidettä siitä, kuinka lääke pitäisi annostella, kun ohjeessa lukee 2 tablettia aamuin illoin. Itse olen sitä mieltä että tässä lukee 2 tablettia aamulla ja 2 tablettia illalla, olenko väärässä? Lue vastaus »

11.3.2013 Saako pieniä lääke-eriä?
Myykö apteekki vain 3 kk verenpainelääkkeet kerralla? Eikö pienempää satsia voi ostaa? Lue vastaus »

4.3.2013 Marevan ja antibiootit
Mitkä antibiootit sopivat Marevanin käyttäjälle? Lue vastaus »

22.2.2013 Kutiseva ihottuma
Käsivarsissani ja säärissäni on kuivia kutisevia ihottumalänttejä. Mistä ne voivat johtua? Käyn eläkeläisuinnissa 2 kertaa viikossa. Voiko kloori olla osasyy? Olen nyt syksyn ajan käyttänyt hydrokortisonivoidetta, mutta onko se paras vaihtoehto? Se auttaa kutinaan, mutta onko se liian vahva säännölliseen käyttöön? Lue vastaus »

23.1.2013 Strepsilsiä lapselle
Miksi eri Strepsils-pakkauksissa on erilaiset ikäsuositukset? Esimerkiksi mansikanmakuista Strepsilsiä ei suositella alle 6-vuotiaille, hunaja-sitruunaa taas saa antaa 3 vuotta täyttäneille. Mintissä ikäraja on 12 vuotta. Lue vastaus »

16.1.2013 Aspartaamia lääkkeessä
Ihmettelen suuresti, miksi Leiraksen markkinoimat Calcichew D Forte -tabletit on makeutettu aspartaamilla? Aspartaami on todettu olevan ihmiskeholle täysin sopimaton lisäaine – ja nimenomaan säännöllisessä käytössä. Lue vastaus »

11.1.2013 Hammastahnaa kahteen käyttöön?
Mikä hammastahna sopii sekä proteesille että niille muutamalle hampaalle, jotka ovat jäljellä? Lue vastaus »

4.1.2013 Luontaistuotetilausta ei saa katkaistua
Kotiini tuli luontaistuotekirje, jossa kehotettiin tilaamaan virkistäviä pillereitä. Tein niin, mutta nyt olen pulassa. Tilausta ei saa millään katkaistua. Puhelinnumero ei vastaa, kirjeisiin ei vastata ja pillereitä vaan tulee. Lisäksi epäilen, että ne ovat kalliimpia kuin vastaavat apteekissa. Mitä tehdä? Lue vastaus »

28.12.2012 Siirtyisinkö eReseptien käyttöön?
Olen yli 80-vuotias ja joudun käyttämään paljon reseptilääkkeitä, joihin hupenee sievoinen osa eläkkeestäni. Olen miettinyt siirtymistä eReseptien käyttöön. Minulla ei ole tietoliikenneyhteyttä. Pyydän ystävällisesti vastausta seuraaviin kysymyksiin. Saanko aina erikseen kysymättä lääkeostosten yhteydessä apteekista tiedon siitä, miten paljon lääkettä on jäljellä/onko resepti jo uusittava? Tiedustelujeni mukaan jotkut apteekit ottavat reseptinuusimistiedon ilmoittamisesta lääkärille maksun, ja tosilla se toimii maksuttomasti. Eikö asiassa voisi apteekkien kesken päästä yhtenäiseen maksuttomaan käytäntöön? Reseptin uusijahan kuitenkin miltei poikkeuksetta ostaa lääkkeensä uusinnan hoitaneesta apteekista. Jos reseptin uusimismaksun välttämiseksi toimitan itse reseptin terveyskeskukseen/lääkärille uusittavaksi, niin saanko apteekista reseptin uusimista vaativista lääkkeistä tiedon kirjallisena? Tämä erehdysten välttämiseksi, koska lääkkeillä on usein vaikeita ja toisiaan muistuttavia nimiä. Mistä tiedän ja kuinka pian saan tiedon, jos reseptiä ei tulla uusimaan, vaan uusiminen vaatii uuden lääkärissäkäynnin? Saanko myös samalla vanhan reseptin takaisin? Lue vastaus »

19.12.2012 Onko lääkkeiden jauhaminen vaarallista?
Isäni muutti palvelutaloon, ja vaikka kaikki sujuu aika mukavasti, olen silti huolissani lääkkeistä. Ensin haen isän lääkkeet apteekista, ja siellä varotellaan pitkävaikutteisten tablettien (esim. Diformin retard) jakamisesta. Sitten vien ne palvelutaloon, ja hoitajat jauhavat kaikki pillerit mössöksi, joka syötetään puuron kanssa. Ymmärrän kyllä, että isäni hoito on vaikeaa eikä hän tahdo millään ottaa pillereitä, mutta silti huolestuttaa. Minkälaisista riskeistä on kyse? Lue vastaus »

10.12.2012 Tulossa kaljuksi
53-vuotiaalta naiselta lähtee hiuksia runsaasti, sairauksia ei ole, ja vain verenpaine- ja kaliumlääkitys. Mitä vaihdevuosi-ikä vaikuttaa? Mitään hormonilääkitystä eikä oireita ole. Olisiko apteekkituotteista hyötyä? Lue vastaus »

16.11.2012 Lapsen matkapahoinvointi
Eikö 9-vuotiaan lapsen matkapahoinvointiin ole enää mitään lääkettä ilman reseptiä? Melkein meni laivamatka pilalle. Lue vastaus »

8.11.2012 Uusi laihdutuslääke?
Luin internetistä, että Yhdysvalloissa on uusia laihdutuslääkkeitä. Pitääkö paikkansa? Entä myydäänkö niitä Suomessa? Lue vastaus »

29.10.2012 Naapuriapua?
Saako toinen henkilö hakea lääkkeeni puolestani apteekista? Lue vastaus »

19.10.2012 Kortisonia nenään
Olen saanut lääkäriltä nenän limakalvojen hoitoon Fucicort-voidetta. Kysymyksessä on kortisonijohdannainen – kortisonin käyttöä kai pitäisi rajoittaa? Menossa on toinen tuubi noin 10 vuoden aikana. Onko minulle kertynyt vaarallisen paljon kortisonia? Salva pitää nenän limakalvot kunnossa jonkin aikaa, mutta kun talvi tulee ja lämpöpatterit hohkaavat lämpöä, rasvan tarve ja käyttö lisääntyvät (ei päivittäistä). Löytyisikö joku toinen vaarattomampi aine kyseiseen vaivaan? Vai olisiko sittenkin parempi syödä kalaöljykapseleita tai muuta öljyä? Muutenkin iän myötä on limakalvojen kuivumista – olisiko joku öljy–rasva-kuuri paikallaan? Lue vastaus »

8.10.2012 Omega-3-rasvahapot ja muut lääkkeet
Lääkkeeni ovat Emconcor CHF 5 mg, Atacand 4 verenpaineeseen, Lipitor 10 mg kolesteroliin sekä ehkäisevästi veritulppien muodostumiseen Primaspan 100 mg. Voinko näiden lääkkeiden kanssa syödä omega 3:a, jossa on Epa ja DHA:ta mukana, vai salpaako omega 3 veren hyytymismekanismin? Käsitykseni mukaan sittenhän ei voi syödä kalaakaan näiden lääkkeiden kanssa omega 3 mukaan lukien, koska kalassa on paljon omega 3:a. Syön kalaa noin 2 kertaa viikossa. Vai onko purkista otettuna omega 3 eri asia kuin tuore kala? Lue vastaus »

1.10.2012 Voita vai hilloa?
Syön joka aamu puuroa. Kumpi on parempi vaihtoehto, teelusikallinen hilloa vai nokare voita tai Oivariinia puuron kanssa? Kummassa on enemmän kaloreita? En pidä marjoista raakana, paitsi mansikasta. Lue vastaus »

21.9.2012 Tablettien ottoaikataulu – kertauksena
Keskustelu lääkkeiden käyttöohjeista jatkuu. Aiemmin on käynyt ilmi, että tulkinta siitä, mitä 1x2 tarkoittaa lääkeannostelussa, vaihtelee ihmisestä toiseen. Nyt huolestunut sairaanhoitaja miettii potilasturvallisuutta, kun lääkelistoissa tablettien ottaminen on merkitty 1x2. Hän ei ole tullut ajatelleeksi, että ilmaus ei olekaan kaikille selvä. Lue vastaus »

20.7.2012 Pahat reaktiot hyttysten pistoista
Saan ihan inhottavan voimakkaita reaktioita hyttysen pistoista. Isot paukamat kutiavat ja häiritsevät yöuntani. Voiko niitä mitenkään estää? Hyttyset pilaavat kesäni. Lue vastaus »

10.7.2012 Vauvan kuumelääke
Vauvallani on rokotus ensi viikolla. Hän on täyttänyt 3 kuukautta. Voisinko antaa hänelle Panadolia, jos tulisi kuumetta, ja montako milligrammaa? Lue vastaus »

29.6.2012 Tietääkö apteekkari?
Meidän apteekin apteekkari on tulossa eläkeläiskerhoomme puhumaan verenpainelääkkeistä. Tietääkö hän varmasti niistä? Vai olisiko pitänyt pyytää lääkäri? Vähän epäilyttää, kun apteekissa niitä kuitenkin myydään. Lue vastaus »

15.6.2012 Kuka korvaa?
Olin sairaalassa, ja diabeteslääkkeeni päätettiin vaihtaa toisiin. Mutta olin juuri ennen sitä ehtinyt hankkia kolmen kuukauden lääkkeet lähes 300 euron hintaan. Ne jäävät nyt käyttämättä. Menin apteekkiin, mutta lääkkeitä ei hyvitetty. Kuuluuko potilaan tosiaan kärsiä lääkärin tekemistä reseptin muutoksista? Lue vastaus »

6.6.2012 Oikeanlainen silmätippa
Millaisia eroja on silmätipoissa? Sain silmälääkäriltäni kokeeksi kahdenlaisia silmä­tippoja, koska minulle on tullut kuivasilmäisyyttä kaihileikkauksen jälkeen. Ovatko silmille paremmat juoksevat silmätipat vai tahnamainen tuubissa oleva tökötti? Lue vastaus »

25.5.2012 Lääkkeiden annostelu
Terveydeksi-lehdessä n:o 4/2011 sivulla 53 oli kysymys otsikolla ”1 vai 2”. Vastauksessa selostettiin 1x2 ja 2x1 -ohjeen merkitystä. Voiko ohje todellakin olla selostetun mukainen käyttö? Kaikki, joilta olen kysynyt asiaa (maallikot) ymmärtävät ohjeen kuten minäkin: 1x2 tarkoittaa 1 kerran 2 tablettia. Samoin 2x1 tarkoittaa 2 kertaa 1 tabletti. Minusta tässä on melkoinen ero lääkkeenotossa, mikäli asia onkin noin, kuten apteekkari vastaa. Olisin kiinnostunut tietämään, olenko vuosikymmenet ottanut lääkkeitä väärin ohjein. Lue vastaus »

30.3.2012 Missä neuvotella farmaseutin kanssa?
Viime aikoina apteekeissa on yhä enemmän siirrytty itsepalveluun: asiakas voi itse valita hyllystä käsikauppalääkkeet ja maksa ne kassalle. Tässä on ainakin se hyvä puoli, ettei tarvitse paljastaa intiimejä vaivojaan kenellekään. Usein kuitenkin käy niin, että juuri kun olet löytänyt oikean hyllyn, viereesi ilmestyy valkotakkinen ihminen, joka kysyy: "Voinko auttaa?" Aina on tietenkin mahdollista kieltäytyä avusta, mutta joskus todella haluaisi neuvotella asiantuntijan kanssa. Kyse on vain siitä, miten sen voisi tehdä niin, että lähellä ei olisi ulkopuolisia kuulemassa. Lue vastaus »

23.3.2012 Vain apteekki saa myydä lääkkeitä netissä
Huomasin, että netissä törmää toisinaan lääkkeiden myyntiin. Voiko yksityinen ihminen myydä Burana-pakettinsa, jos on ostanut esimerkiksi väärää merkkiä tai vahvuutta? Kysymyksellä tarkoitan ilman reseptiä myytäviä tuotteita. Lue vastaus »

16.3.2012 Marevanin annostusohje
Olen 68-vuotias nainen ja saanut yhden FA:n eli eteisvärinän. Tästä johtuen joudun syömään Marevania (5 mg x 2) kuulemma loppuelämäni. Ensimmäinen lääkäri ohjeisti ottamaan lääkkeen 1 aamulla ja 1 illalla. Toinen lääkäri muutti ohjeen, 2 tablettia illalla noin klo 17. Miksi? En saanut tähän vastausta. Onko estettä magnesiumin käytölle, kun syö Marevania? Lue vastaus »

9.3.2012 Kuumetta suonenvetolääkkeestä
Sairastan astmaa. Lääkkeenä käytän Seretide diskus 50/250 1–3 hengenvetoa 2 kertaa päivässä. Sekä Montelukast-tabletti yöksi. Astmalääkkeet aiheuttavat kovia suonenvetoja jalkapohjiin, ja niihin sain keuhkolääkäriltä Crampiton-lääkkeen. Yleensä sinnittelen, mutta joskus on otettava lääke. Olen käyttänyt Crampitonia puolentoista vuoden ajan noin kerran kuussa yhden pillerin. Nyt minulle on noussut kuume noin 6 tunnin kuluttua lääkkeen ottamisesta. Alkaa raju kylmänhorkka, ja kuume nousee lähelle 39 astetta muutamassa tunnissa. Kuume on pois 10–12 tuntia myöhemmin. Kysyisin, voiko lääke aiheuttaa tällaisia oireita, vaikka sitä on käyttänyt jo puolitoista vuotta. Lue vastaus »

2.3.2012 Jatkohoito-ohjeet puuttuvat
Bonviva-lääkitykseni lopetettiin kesäkuussa. Silloin tuli täyteen viisi vuotta, joka oli alkujaan sovittu. Miten jatkossa toimitaan? Lue vastaus »

24.2.2012 Voiko rautakaupan parafiiniöljyä käyttää lääkkeenä?
Apteekista saa suun kautta nautittavaa parafiiniöljyä. Myös rautakaupoissa on myytävänä parafiiniöljyä – voiko sitäkin käyttää samoin kuin apteekin tuotetta? Olen saanut asiasta informaatiota puolesta ja vastaan. Jälkimmäistä suositeltiin siksi, kun se on halvempaa kuin apteekin öljy. Lue vastaus »

31.1.2012 Lääkejätteet apteekkiin
Miksi kaikki apteekit eivät ota vastaan käyttämättä jääneitä lääkkeitä? Ensimmäisessä apteekissa sanottiin, että ne pitää lajitella ja antoi jonkin ohjelapun, jota en kuitenkaan lukenut vaan päätin käydä toisessa apteekissa. Siellä ne otettiin vastaan ilman lajittelua. Lue vastaus »

24.1.2012 Tatuointivärien turvallisuus
Teini-ikäinen tyttäreni oli festivaaleilla ottanut tatuoinnin käsivarteensa ilman lupaani. Kieltämättä olin hänelle vihainen. Nyt haluaisin tietää, mitä väriaineita tatuoinneissa käytetään ja millaisia haittoja niillä voi olla. Miten tatuoinnin saa pois, jos tulee katumapäälle? En ole mielestäni löytänyt tyydyttäviä vastauksia näihin kysymyksiin. Lue vastaus »

17.1.2012 Lääkettä ei saa – kuka vastaa?
Lääkettäni ei ollut apteekissa, joten sain vastalapun, jolla se olisi noudettavissa seuraavana päivänä. Sitä ei kuitenkaan ollut tullut. Olin maksanut sen etukäteen. Kysyin, mitä jos lääke olisi minulta itseltäni ollut loppu. Sain vastaukseksi, että sitten se olisi ollut vaan loppu. Lääkkeeni on mielialalääke. Kenen vastuu on toimittaa lääkkeet ajallaan apteekkiin? Olisinko voinut pyytää perumaan toimittamismerkinnät, saada rahani takaisin ja mennä toiseen apteekkiin resepteineni, jos olisi ollut pakko saada lääke juuri sinä päivänä? Lue vastaus »

10.1.2012 Apua kutinaan
Kaulani on inhottavan kutiseva. En voi olla raapimatta sitä. Yölläkin herään kutinaan. Hydrokortisonivoide auttaa vähän, mutta pelkään käyttäväni sitäkin liikaa. Mikään muu voide ei auta. Voisinko kokeilla vielä jotain muuta? Lue vastaus »

2.1.2012 Saako pihkavoidetta?
Onko nykyisin saatavana pihkavoidetta? Naapurini mielestä on. Muistan kuulleeni siitä lapsena. Uskon kansanviisauteen. Lue vastaus »

27.12.2011 Liioittelevatko mainokset hiivalääkkeiden tehoa?
Sain hiivatulehduksen ja ostin uutta tablettilääke Fluconazolia apteekista. Oireeni eivät helpottaneet vaan tuntuvat melkein pahemmilta kuin pari päivää sitten. Lääkkeiden teho taitaa olla liioiteltua. Vai pitääkö ottaa toinen pilleri? Lue vastaus »

19.12.2011 1 vai 2?
Käytän monia lääkkeitä. Mietin välillä, mitä­ lääkärit tarkoittavat erityylisillä merkinnöillään. Esimerkiksi onko eroa jos lääkäri kirjoittaa 1 x 2 tai 2 x 1. Entä VTI? Latinalaisista merkinnöistä en niin ymmärrä, mutta aina toistuu ds. tai D.S. Mitä ne tarkoittavat? Lue vastaus »

9.12.2011 Curbisinia jatkuvasti
Ikä taitaa tehdä tepposiaan, kun virtsaaminen vaikeutuu. Olen huomannut, että Curbisin-kapselit auttavat. Mutta millaisia haittoja niillä on? Onko vaarallista käyttää niitä säännöllisesti? Lue vastaus »

25.10.2011 Kipulääke astmaatikolle
Olen astmaatikko ja vähitellen allergisoitunut asetosalisylaateille, ibuprofeenille ja ketoprofeenille, ja viime keväänä sain allergisen ihoreaktion myös parasetamolista, joka oli lähes 20 vuotta ainoa käyttämäni särkylääke. Konstit alkoivat olla vähissä, kun tuli särkylääkkeen tarvetta, ja niinpä sain omalääkäriltä Tramal-reseptin. Tarvitsen todella harvoin särkylääkettä, joten Tramal tuntuu turhan järeältä, ja hankalaa on myös reseptin uusiminen. Haluaisin tietää, olisiko käsikauppalääkkeissä mitään minulle sopivaa? Olen myös allerginen penisilliinille. Lääkkeistä saamani allergiset reaktiot ovat olleet joko ihoreaktioita, nivelturvotusta, hengenahdistusta tai kaikkia edellä mainittuja. Olen 63-vuotias astmaa lukuun ottamatta terve nainen. Lue vastaus »

18.10.2011 Väsyttääkö Vizarsin?
Aiheuttaako Vizarsin mitään jälkioireita, kuten väsymystä? Lue vastaus »

11.10.2011 Onko käyttötarkoitus oikea?
Teenkö oikein, kun otan aamulla tyhjään vatsaan lääkkeet, joita ovat: Thyroxin 0,1 mg x 1,Primaspan 100 mg x 1,Citalopram 20 mg x1 ja Propral 40 mg 1/2 aamulla ja 1/2 illalla. Tätä Propral-lääkettä olen miettinyt, se on kai määrätty rytmihäiriöihin? Luin, että se on tarkoitettu verenpaineen hoitoon. Minulla on pitkään ollut yläpaine 105–115, siksi tuntuu oudolta tämä lääkitys rytmihäiriöihin. Voinko ottaa kaikki lääkkeet samaan aikaan? Lue vastaus »

4.10.2011 Korvatippojen annostelu
Lääkärin ohjeen mukaan laitan kumpaankin korvaani kaksi kertaa viikossa viisi tippaa Otiborin Fortea. Laitan ne illalla nukkumaan mennessäni siten, että ensin tiputan vasempaan korvaan, odotan hetken, laitan pumpulitupon, käännän kylkeä ja tiputan oikeaan korvaan. Kysymys kuuluu, miten kauan tippojen pitää antaa vaikuttaa vasemmassa korvassa ennen kääntymistä? Lue vastaus »

23.9.2011 Nuhasumutteiden orja
Olen epätoivoinen. Mieheni käyttää Otrivin-nenäsuihketta joka päivä monta kertaa päivässä. Minä joudun ostamaan suihkeet apteekista ja keskustelemaan siellä siitä, että ne on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön flunssan aikana. Suihkeita saisi käyttää korkeintaan viikon ajan yhtäjaksoisesti. Mieheni ei usko tätä eikä pakkaustekstiä. Minua huolestuttaa, mitä hänelle tapahtuu. Enkä kohta kehtaa enää mennä apteekkiin. Mitä ihmettä teen? Lue vastaus »

20.7.2011 Lääkevaihto ja turvatarkastus
Olin jokin aika sitten Dubaissa. Maa on hyvin tarkka siitä, millaisia lääkkeitä sinne saa tuoda. Matkustajalla pitää olla alkuperäiset reseptit mukana ja englanniksi käännettyinä. Olin vaihtanut käyttämäni hormonivalmisteen edullisempaan vastaavaan apteekissa. Ennen matkaani onneksi hoksasin, että alkuperäisessä reseptissä oli nyt eri lääkkeen nimi kuin lääkepaketissa. Ratkaisin asian niin, että hain alkuperäislääkettä mukaani. En ole missään nähnyt selvitystä siitä, miten matkaajan tulee menetellä tällaisessa tapauksessa. Suomalaisten lääkevaihtosääntöjen selvittäminen vieraskielisen tullin kanssa voi olla aika vaikeaa. Lue vastaus »

13.7.2011 Silmätippojen käyttö
Sain allergisiin silmiini Lomudal-silmätippoja. Minusta tuntuu, että ne eivät auta, vaikka käytän niitä melkein joka päivä. Onko tässä joku kikka, jota en ole huomannut? Ovatko nämä muuten samoja tippoja reseptillä ja ilman reseptiä? Lue vastaus »

Sic!
Reseptissäni luki merkintä Sic! Mitä tämä tarkoittaa? Lue vastaus »

6.7.2011 Apteekkarin tulot
Kun nyt puhutaan paljon apteekkien vaikeuksista lääkkeiden hinnanromahduksen takia, niin apteekkarien tulot näyttävät verotustietojen perusteella olevan kuitenkin edelleen aika mukavalla mallilla. Ottaako apteekkari omaan taskuunsa aina saman verran rahaa, vaikka lääkkeiden myynti pienenee? Lue vastaus »

29.6.2011 Thyroxinin annosteluaikataulu
Edellisistä numeroista luin, että Thyroxin on otettava tunti ennen ruokailua. Siis nousen viideltä, että voin syödä aamupalani kuudelta, että ennätän töihin aamuseitsemäksi? Miten Alli-lääke vaikuttaa Thyroxin tehoon? Lue vastaus »

22.6.2011 Kiitos virtsankarkailuneuvonnasta
Apteekissamme oli virtsankarkailua koskeva tiedotuspäivä, ja hoitaja kävi kertomassa monenlaisista asioista ja apuvälineistä. Minusta tuntuu, että elämäni muuttui sen ansiosta. Sain niin hyödyllisiä tietoja ja hyviä, huomaamattomia siteitä. Ei tarvitse koko ajan katsella, missä on lähin vessa. Hätä saattaa tulla niin nopeasti. Tällaisista arkaluontoisista asioista pitäisi olla enemmänkin tietoa ja esittelyjä. Aina ei kehtaa kysyä. Kiitos paljon! Lue vastaus »

15.6.2011 Burana-suspensio ja vesirokko
Vihdoinkin Buranasta on tullut mikstuura pikku lapsille. Olin tosi tyytyväinen. Kotona lukiessani pakkaustekstejä kuitenkin petyin. Lääkettä ei kuulemma voi käyttää vesirokkoon, ja juuri vesirokkoiselle pikku pojalleni olin mikstuuran ostanut. Mitä tämä tarkoittaa? Ovatko Burana-tabletitkin vaarallisia vesirokkoiselle? Lue vastaus »

9.6.2011 Kuolleen potilaan itsehoitolääkkeet
Erilaisissa hoiva- ja hoitolaitoksissa asuvilla on omia itsehoitolääkkeitä. Miten tulee menetellä näiden hävittämisen kanssa, kun asukas kuolee? Annetaanko ne omaisille vai pitääkö ne viedä reseptilääkkeiden kanssa apteekkiin hävitettäväksi? Oikea menettelytapa hävittämisen suhteen tulisi kirjoittaa hoitolaitosten lääkehoitosuunnitelmaankin. Lue vastaus »

27.5.2011 Itsehoitotabletti hiivatulehdukseen
Tänä aamuna näin vilaukselta mainoksen, jossa mainostettiin uutta, ilman reseptiä saatavaa tablettivalmistetta hiivatulehduksen hoitoon. Mikä on lääkkeen nimi? Yritin hakea netistä, mutta en onnistunut löytämään sitä. Lue vastaus »

29.3.2011 Tarvitaanko elinluovutuskorttia enää?
Saako apteekista vielä elintenluovutuskorttia ja tarvitaanko sitä? Ymmärtääkseni nyt saa keneltä tahansa vainajalta ottaa elimiä elinsiirtoja varten. Lue vastaus »

22.3.2011 E-vitamiinin annostus
Mikä on maksimimäärä E-vitamiinia aikuiselle päivässä, eli onko 20 mg liikaa? Lue vastaus »

15.3.2011 Mikä on erityislupavalmiste?
Sain kilpirauhasvaivoihini erityislupavalmistetta, joka piti tilata erikseen ja jota varten piti hakea erillistä lupaa. Onko tällainen lääke luotettava? Lue vastaus »

8.3.2011 Sairauksien ennaltaehkäisy
Joitakin lääkkeitä voi käyttää ennaltaehkäisevästi. Disperin päivittäin pieninä määrinä nautittuna estää veritulppien muodostumista, uusien tietojen mukaan myös paksunsuolen syöpää. Millä kaikilla lääkkeillä on tällainen vaikutus? Kannattaako esimerkiksi flunssalääkkeiden ottaminen aloittaa, kun flunssa-aalto tekee tuloaan? Voiko matkaripulilta välttyä, jos ottaa lääkettä jo ennen matkaa? Lue vastaus »

25.2.2011 Närästyslääkkeet ja keuhkokuume
Aiheuttavatko närästyslääkkeet keuhkokuumetta? Tällainen uutinen oli iltapäivälehdessä. Joudun käyttämään närästyslääkettä aika usein, ja asia jäi vaivaamaan mieltäni, vaikka en olekaan sairastanut keuhkokuumetta. Lue vastaus »

20.1.2011 Seksuaaliterveyden apuvälineitä
Sairastan rintasyöpää ja olen läpikäynyt rankkoja hoitoja. Pahin on onneksi jo ohi, ja palailen vähitellen tavalliseen elämään. Monen muun asian lisäksi kärsin leikkauksen myötä menettämästäni naisellisuudesta. Nyt tuntuu, että seksihalunikin katoavat lääkehoidon myötä. Pelkään menettäväni mieheni. Kuulin sädehoitoklinikalla eräältä toiselta potilaalta apteekista saatavista apuvälineistä. Onko tällaisia välineitä saatavilla ja saako niistä tosiaan korvauksen? Lue vastaus »

13.12.2010 Lapsi oksentaa kuumelääkkeestä
Kun annan 2-vuotiaalle lapselleni Panadol-mikstuuraa, hän oksentaa ihan heti. Sitä pitää antaa niin paljonkin. Voisiko näin pienelle lapselle antaa Buranaa? Lue vastaus »

27.9.2010 Valonarat lääkkeet
Terveydeksi!-lehden (2/2010) artikkelissa Pakkaus on lääkkeen turva (s. 36) sanotaan, että ”Lääkeannostelijassa eli dosetissa useimpien lääkkeiden teho kuitenkin säilyy viikon ajan huoneenlämmössä valolta suojattuna”. Annostelen lääkkeeni dosettiin, johon mahtuu kerralla 4 viikon reseptilääkkeet (7 kpl/vrk verenpaine-, kolesteroli- jne. lääkkeitä). Onko nyt niin, että joidenkin lääkkeideni teho ei ehkä säily neljää viikkoa dosetissa? Pitäisikö asiasta olla huolissaan ja tarkistaa asia jostain? Lue vastaus »

16.7.2010 Migreeni, matkailu ja maitohappobakteerit
Haluaisin tietää, voiko migreeniä sairastava tai migreenikohtauksiin taipuvainen henkilö syödä esimerkiksi viikon maitohappobakteerikuurin ennen ulkomaanmatkalle lähtöä. Jotkut henkilöt kun ovat allergisia saamaan migreenikohtauksia esimerkiksi hapankaalituotteista. Entä voiko triptaaneja ottaa migreeniin ennen lentoa? Lue vastaus »

9.7.2010 Viagra toimii
Olen käyttänyt Viagraa vuosia, koska saan lääkkeistäni erektiohäiriöitä. Viime kerralla minulle suositeltiin halvempaa Vizarsinia. Harmittaa vieläkin, että suostuin. Vizarsin ei toimi. Palasin apteekkiin ja ostin Viagraa. Toimii. Ihmettelen miksi ihmisille syötetään sellaista pajunköyttä, että lääkkeet ovat yhtä tehokkaita? Uskokoon ken haluaa. Lue vastaus »

2.7.2010 Alli ja sappivaivat
Sairastan sappikirroosia. Painan lähes sata kiloa. Lääkkeenä on Adursal 150 mg 3 tablettia 2 kertaa päivässä. Voinko käyttää laihdutuslääke Allia? Lue vastaus »

25.6.2010 Ei korvausta
Ostin apteekista reseptilääkkeitäni: Librax 100 tablettia ja Litalgin 30 tablettia. En saanut lääkkeistäni lainkaan sairausvakuutuskorvausta, vaikka esitin farmaseutille Kela-korttini samalla kun annoin hänelle reseptini. Mistä tämä johtuu? Tiedustelin asiaa heti lääkkeet saatuani farmaseutilta, mutta hän ei osannut vastata. Kysymyksessä eivät ole halvat lääkkeet. Nyt kysynkin tätä samaa Teiltä ja olisin iloinen, jos saisin vastauksen. Lue vastaus »

18.6.2010 Kokeilisinko kiinalaista erektiovalmistetta?
Hankin netistä kiinalaista Suifanin nestemäistä potenssilääkettä kwang tze. Minä ja tuttavanikin osaavat kiinalaisia kirjoitusmerkkejä puutteellisesti. Ymmärtäisin sitä (kiinalaisten hienovaraisesti ilmaisevasti) siveltävän penikseen pari tuntia ennen vuoteeseen menoa, kaltaisteni seniorien tapauksessa jo aiemmin. Pitääkö sitä sivellä peniksen varteen vai terskaan? Ovatko tällaiset tuotteet vaarallisia vai uskallanko rohkeasti kokeilla? Vaimoni ei suosittele. Lue vastaus »

11.6.2010 Viitehintajärjestelmä muuttaa apteekkien varastoja
Minulle on viitehintajärjestelmän tultua voimaan käynyt apteekissa usein niin, että pitkään sairastamaani perussairauteen tarvitsemiani lääkkeitä hakiessa minulle myydään ”ei oota”. Onko viitehintajärjestelmä vaikuttanut apteekkien varastoihin ja näin heikentänyt lääkkeiden saatavuutta ja palvelun laatua? Lue vastaus »

4.6.2010 Kuolinpesän lääkkeet
Äitini kuoli, ja häneltä jäi avaamattomia pakkauksia reseptilääkkeitä. Lääkkeissä on kelpoisuusaikaa runsaasti jäljellä. Onko mitään instanssia, joka voisi vielä hyödyntää näitä lääkkeitä? Viekö mikään hyväntekeväisyysjärjestö lääkkeitä valvotusti vaikkapa Karjalaan tai muualle apua tarvitseville? Vai onko ainoa tie päästä eroon lääkkeistä viedä ne apteekkiin hävitettäväksi? Lue vastaus »

28.5.2010 Voiko lapselle antaa Imodiumia?
Meidän pieni tyttärentyttäremme oli lomalla täällä mummolassa. Yhtenä päivänä hän sai kovan ripulin ja olisin antanut hänelle Imodiumia. Pakkauksessa luki, että ei alle 12-vuotiaille. Tyttö on kahdeksan vuotta. Tilanne on nyt ohi ja tyttö parani ihan itsestään. Mutta minua jäi vaivaamaan, että mitä hänelle olisi pitänyt antaa. Lue vastaus »

25.2.2010 Korvataanko vanheneva lääke?
Hain apteekista kesäkuussa reseptillä Orudis-geeliä, joka vanheni nyt vuoden vaihteessa. Geeliä oli vielä jäljellä ja menin apteekkiin pyytämään hyvitystä. Sitä ei annettu. Onko apteekilla korvausvelvollisuutta tällaisessa tilanteessa? Lue vastaus »

26.1.2010 Tauko verenpaineen lääkkeisiin
Olen lähdössä etelään lomalle rentoutumaan kunnolla. Ajattelin jättää verenpainelääkkeet kotiin. Haittaako viikon tauko? Lue vastaus »

19.1.2010 Rutikuiva iho
Apua! Ihoni on niin kuiva, että se varmasti halkeaa kohta. Varsinkin kädet, kasvot ja sääret polvesta alaspäin ihan hilseilevät. Miten tai minkälaisella voiteella saisin kosteutetuksi ihoani? Viime talvenakin minulla oli samanlaisia ongelmia, jotka helpottivat oikeastaan vasta keväällä. En haluaisi, että tilanne pääsee nyt yhtä pahaksi. Lue vastaus »

12.1.2010 Hikoilun ehkäisy
Mikä on deodorantin tai antiperspirantin oikea käyttöaika saunan jälkeen? Heti saunasta tultua vai vasta sitten, kun iho on viilentynyt ja kuivunut? Mikä muuten on se aine, joka aiheuttaa välillä voimakastakin kainaloiden kutinaa, vaikka mitään allergiaa ei ole? ACO-perspirantti lupaa 72 tunnin pitävyyden, ei kai siinä ole mitään vahingollista ainetta? Onko olemassakaan (naiselle) antiperspiranttia, joka olisi pitävä mutta myös hyvänhajuinen? Lue vastaus »

18.12.2009 Miten annostellaan oikein?
Jos lääkepakkauksessa sanotaan esimerkiksi 3 tablettia päivässä, tarkoittaako se, että kaikki kolme voi ottaa kerralla? Näin olen ymmärtänyt. Ja jos annostus on esimerkiksi 1 tabletti kolmesti päivässä, otetaan tietysti yksi kerrallaan. Onko näin? Lue vastaus »

11.12.2009 Saako vegaani riittävästi jodia?
Äiti on saanut päähänsä, että vegaanina en saa lähes suolattomasta ravinnostani tarpeeksi jodia. Ainakin ennen jodin puutteesta kuulemma tuli struuma. Onko äiskä oikeassa? Mistä jodia saa? Lue vastaus »

2.12.2009 Hiivalääkettä ilman reseptiä
Saan hiivatulehduksen aina antibioottikuurin aikana. Menin apteekkiin ostamaan Diflucan-kapseleita, jotka aina vievät hiivan heti pois. Hämmästyin, koska se onkin reseptilääke. Muistin sitten, että kyllähän minullakin on ollut resepti. Farmaseutti ei silti myynyt minulle yhtä ainutta Diflucan-kapselia. Miksi sitä ei voi saada ilman reseptiä? Hintaerokin on aika suuri. Ilman reseptiä saatavat puikot maksavat melkein 15 euroa ja Diflucan muistaakseni vain pari euroa? Lue vastaus »

1.12.2009 Lääkkeetkö samanhintaisia?
Ostin puolen litran pullon käsidesigeeliä ja maksoin siitä 8,10. Myöhemmin huomasin, että toisessa apteekissa sama geeli oli tarjouksessa melkein euron halvempi. Eikö lääkkeiden pitäisi olla samanhintaisia kaikissa apteekeissa? Lue vastaus »

29.10.2009 Pumppupulloon jää lääkettä
TV:ssä mainostetaan kovasti suihkutettavaa Zon-kipugeeliä. Ostin itsekin pumppupullon. Pakkauksessa luki, että geeliä on 90 grammaa, mutta sitä kyllä jäi pulloon. Tästä tulee tappiota asiakkaalle. Vai saako geelin jotenkin ulos? Lue vastaus »

22.10.2009 Korvavahasta eroon kotikonstein
Kuuloni heikkeni ja päätin lopulta mennä lääkäriin. Syynä olikin viaton vahatulppa, vaikka olin jo ehtinyt pelätä kuuroutuvani. Vaha poistettiin ja kuulen taas hyvin. Nyt minun pitäisi sitten huolehtia, että korvani puhdistetaan vahasta säännöllisesti. Mikä valmiste olisi tehokkain? Pitääkö aina mennä huuhteluttamaan korva terveyskeskukseen? Lue vastaus »

15.10.2009 Toimiiko raskaustesti varmasti?
Kuinka luotettavia raskaustestit ovat? Ostin viimeksi varmuuden vuoksi kaksi erimerkkistä testiä. Lue vastaus »

12.10.2009 Saako apteekista vielä saaleppilimaa?
Paha närästys ja vatsakivut vaivaavat, eikä mikään tunnu auttavan. Olen joskus ammoin käyttänyt saaleppilimaa, joka auttoi. Saako sitä vielä? Lue vastaus »

9.10.2009 Reseptimerkintöjä vaikea tulkita
Minulle on vuosien aikana sattunut usein niin, että olen mennyt apteekkiin hakemaan lääkettä vanhentuneella reseptillä. Edellisestä hausta on ollut kolme kuukautta, enkä ole huomannut reseptistä, että se olisi uusittava. Eikö apteekki voisi laittaa reseptiin tarran tai leiman, jossa lukisi, että resepti on uusittava? Ei pitäisi olla kovin vaikeaa. Lue vastaus »